TERAPIA-JA TUKIKOIRAT

Terapia/tuki/kuulo/kipukoira.

Australianlabradoodle sopii erinomaisesti työ/terapiakoiraksi. Koska rotu on erittäin allergiaystävällinen (Eurooppalaisen kasvattajan mukaan 99 %) koiria voidaan tuoda hoitolaitoksiin, sairaaloihin, päiväkoteihin, lastenkoteihin ym.

Koiran käyttö yksityisihmisillä, terveydenhuollossa, kouluissa ja laitoksissa on kovaa vauhtia lisääntymässä Suomessa. Koira vaikuttaa meihin monella eri tavalla. Vuorovaikutus koiran kanssa laskee verenpainetta, vähentää ahdistuneisuutta ja lisää hyvänolon hormoneita kehossamme.

On olemassa paljon ihmisiä, lapsia ja aikuisia joilla on sairauksia, mielenterveysongelmia ym. 

Koirat tuovat iloa ja läheisyyttä minkä tahansa ihmiselle ja kaikkialla ihmiset hymyilevät nähdessään australianlabradoodelin.
australianlabradoodle saa aikaan lähes kaikissa lapsissa ja nuorissa positiivisia tunnetiloja. Terapiakoira kohottaa lapsen itsetuntoa ja edistää vuorovaikutusta terapiatilanteessa.

Oletko töissä sosiaali-, opetus-, terveys- tai liikunta alalla ja kiinnostunut allergiaystävällisestä terapiakoirasta ?

Haaveiletko avustaja-, tuki-, terapia tai epilepsiakoirasta ? Ota yhteyttä!

Autismikoira

Wonder´s Magic Moon Nyyti, s. 4.1.2022, suoritti Kiva Koirakansalainen -testin viikonloppuna Eurajoella.

Testi oli yksi osa Autismikoira-koulutuksen suoritusta.

Kuvassa Petteri ja Nyyti, Ohjaaja ja kuvan ottaja Terhi Kesti

Sosiaalisen tuen koira

Wonder´s Choco Kiss Nose Star "Nosti" vamistui viralliseksi tukikoiraksi kesäkuussa 2023. 
Nosti on Suomen kolmas virallinen sosiaalisen tuen koira.
Jokaisella sos tuen koiralla on yksilölliset työtehtävät käyttäjän tarpeen mukaan. Koiran koko vaihtelee sylikoirasta kookkaaseen koiraan tehtävistä riippuen. Nosti avustaa käyttäjäänsä julkisilla paikoilla liikkumisessa ja hoitokäynneillä. Kotioloissa Nosti rauhoittaa sairaskohtauksissa painautumalla viereen silitettäväksi tai rentouttaa illalla ennen nukahtamista. Nosti on koirana hyvin itsenäinen, rauhallinen ja itsevarma. Siksi se pystyy tukemaan käyttäjäänsä. Se kulkee määrätietoisesti rautatieaseman hälinässä pulujen ja matkalaukkujen seassa.

Sosiaalisen tuen koirien tehtäviin kuuluu usein stressin vähentäminen ja käyttäjä silittää koiraa. Australian labradoodleilla on pehmeä karva, jonka silittäminen tuntuu yleensä mukavalta. Lisäksi koira koetaan sympaattisena, joten se hyväksytään helpommin esim. terveydenhoidon tiloihin. ALDien kolmesta kokoluokasta voi valita sos tuen tehtäviin sopivimman koon. Kasvattaja taas valitsee pentueesta työkoiraksi sopivimman luonteen. Sos tuen koiran tärkein ominaisuus on rauhallisuus.
Sosiaalisen tuen koiria kouluttaa Kuulo- ja tukikoirayhdistys (katso koiratukena.fi). Koiran kannalta sos tuen tehtävät ovat yksinkertaisempia kuin esim. hypo-koiralla. Koulutuksen työläin osio on ympäristötesti, joka tehdään rautatieasema/keskusta-ympäristössä. Nostin tapauksessa eniten työtä meni kulkemisen ja toisten koirien ohittamisen harjoittelussa. Lisähaasteena oli se, että ruokapalkka ei aina voittanut Nostin mielenkiintoa. Positiivisella vahvistamisella tapahtuva koulutus on itselle palkitsevaa, mutta kouluttamiseen kannattaa varata runsaasti aikaa ja voimavaroja.

Kuulokoira

Wonder´s Lunamar Nuppu koulutetaan kuulokoiraksi kouluikäiselle lapselle.

Kuulokoira koulutetaan reagoimaan omistajalle tärkeisiin ääniin, joita omistaja itse ei voi kuulla.

Koira ilmaisee äänet omistajalleen tassulla koskettamalla tai tönäisemällä kuonolla. Sitten koira vie omistajansa äänilähteen luo.

Kuulokoiran ilmaisemia ääniä ovat esimerkiksi puhelin, palohälytin, ovikello ja herätyskello. 

(Nupun turkki on erilainen kuin muilla ald:illa koska hän on meidän labradori infuusiopentueesta. Isä on hajutyöskentelyyn koulutettu labradori Kosti ja äiti australianlabradoodle Luna. Pennut ovat  australusnkabradoodle F1 ja rekisteröity rotuyhdistykseen.)