HYPOKOIRA

Hypokoira toimii diabeetikon omahoidon tukena ilmaisemalla verensokerinvaihteluita. Hypokoiraa kutsutaan myös diabeteskoiraksi. Australianlabradoodle sopii erinomaisesti hypokoiraksi. Koirat pystyvät erinomaisen hajuaistinsa avulla erottamaan verensokerinvaihtelut ihon tuoksun perusteella. Koira voidaan kouluttaa ilmaisemaan matalat ja korkeat verensokerit omistajalleen. Tälläista koulutettua koiraa kutsutaan hypokoiraksi ja sen on todettu kykenevän ilmaisemaan verensokerivaihtelut jopa ennen kuin diabeetikko itse havaitsee hypoglykemian eli matalan verensokerin oireita.

Tällä hetkellä meillä on jo noin 25 koiraa valmistumassa/valmistunut hypokoiraksi. Meillä on oma facebook-ryhmä hypokoirille.

Kuvassa meidän ensimmäinen hypokoira Coco, joka valmistui keväällä 2017. Hän on Suomen kolmas virallinen hypokoira.

Ota yhteyttä mikäli olet kiinnostunut hypokoirasta !

Hypokoira Wonder´s Inspiring Milo

Milo oli vasta 5 kuukauden ikäinen, kun aloitimme hypokoira koulutuksen. Koska perheessämme on kaksi diabeetikkoa, tuntui luonnolliselta kouluttaa Milo hypokoiraksi. Meillä ei ollut aikaisempaa kokemusta koirien kouluttamisesta, joten kaikki oli meille uutta ja erittäin opettavaista.

Tavoitteenamme hypokoira koulutuksessa oli, että Milo tunnistaa pojista matalan verensokerin ja ilmaisee (merkkaa) sen, jotta he voisivat syödä ja nostaa verensokeria.

Kun aloitimme valmennuksen, Miloa kiinnosti oli lähinnä muiden koirien seuraaminen ja ennen kaikkea hän halusi vain leikkiä heidän kanssaan. Mutta ajan myötä hän tottui siihen, että koulussa oli paljon koiria, ja hän pystyi keskittymään siihen, mitä hänen piti tehdä. Tärkeää oli, että treenattiin myös kotona  ja että harjoittelulla on selkeä tavoite. 

Hypokoiran koulutuksen lisäksi harjoittelimme myös omilla kotialueillamme ja tapasimme muita koiria harjoittelemaan sosiaalistamista. Mitä enemmän tapasimme muita koiria, sitä varmemmin Milon alkoi seurata minua. Saimme myös tukea koulutuksessamme, kun tapasimme muita, ja me aikuiset saimme jakaa hyviä neuvoja ja ideoita toisillemme.

Kun aloitimme matalan sokerin merkkaamisen, olimme kaikki hyvin innoissamme. Myös kaksi teini-ikäistä diabeetikkoamme lähtivät mukaan ja he huomasivat, että Milo oli tässä erittäin hyvä. Se, minkä kanssa Milolla oli vaikeuksia, varmistimme, että käytämme harjoitteluaikaa enemmän. Koska hän ei pitänyt hajukoulutuksesta niin paljon, meidän piti panostaa enemmän siihen osaan. Milo tykkä merkkaamisesta paljon, joten hän oli hyvinkin innokas, mutta joskus unohti ilmaista hajun. Tämän koulutuksen myötä kävi selväksi, kuinka tärkeää lukuisat toistot. Jos meillä oli liian pitkä tauko, Milo unohti, mitä hänen piti tehdä. Jos harjoittelimme säännöllisesti, se tuli Milolle tutummaksi ja hän ymmärsi nopeammin, mistä oli kysymys.

Kuuden kuukauden hypokoira-harjoittelun jälkeen aloimme harjoitella aktiivisesti KKK testiä varten (Kiva Koira Kansalainen). Milo läpäisi KKK-testin kesän 2018 alussa.

Ensimmäinen kerta, kun Milo merkitsi spontaanisti, oli hieno kokemus, sekä teinille että minulle. Hän teki tämän n. puoli vuotta koulutuksen alkamisesta. Milo oli silloin vasta 1-vuotias.

Totesin että sekä Milo että minä kehittyimme uskomattoman paljon hypokoiran koulutuksen aikana. Suhteemme  vahvistui. 

Opimme ettei saa vaatia liikaa ja tavoitteet ei saa olla liian korkealla, täytyy antaa aikaa uusille asioille, olla kärsivällisiä, johdonmukaisia, täytyy olla hyvä ja maistuva palkka, suunnittelemaan hyvin ja ennen kaikkea pitämään hauskaa yhdessä. Maistuva palkka on myös hyvin tärkeä.

Milosta tuli virallinen hypokoira lokakuussa 2019. Ensimmäinen seurantakoe tehtiin Espoon Sellossa lokakuussa 2021. Hypokoiran tittelinsä säilyttämiseksi Milon tulee näyttää taitonsa kahden vuoden välein.

Koska Milo on innokas kaikkeen uuteen, tykkää tehdä asioita jonkun kanssa, hän oli aina mukana treenaamassa. Hän nautti hetkistä, jolloin pääsi treenaamaan, koska palkintoja oli aina paljon. Milolla on hyvä hermorakenne ja on hyvin sosiaalinen ja viihtyy sekä ihmisten että koirien kanssa.

Milo on ollut parasta mitä perheellemme on tapahtunut. Hän ei ole pelkästään työkoira, vaan hän on ollut myös suurena psykologisena tukena meidän nuorille ja meille vanhemmille. Hän odottaa aina kun tulet kotiin, on aina lähellä, koskaan tarvitse olla yksin. Hän on uskollinen ystävä. Hän rakastaa halata ja käpertyä peittoihin. 

Hän on maailman paras koira!


Annika


 Wonder´s Fortunate Drops Bruno suoritti HKT:n 16.6.2023 ja sai käyttöön treeniliivit.

Bruno aloitti hypokoirakoulutuksen elokuussa 2022, ja sai treeniliivit kesäkuussa 2023, suoritettuaan hyväksytysti hypokoiran käytöstestin. Koulutus on ollut mielekästä ja mukavaa yhdessä tekemistä. Bruno on nopea oppimaan, aktiivinen ja energinen. Hajuerottelutreenit ovat koiralle luontaista ja todella mieluisaa tekemistä. Brunosta on hyvää vauhtia tulossa hypokoira 9 -vuotiaalle tyttärellemme.

Wonder´´s Perfect Stranger Loki, koulutetaan hypokoiraksi Virossa

In 2008, our lives took an unexpected turn when my son was diagnosed with Type 1 Diabetes at the age of 2. As a parent and the leader of a patient organization in Estonia, I was deeply committed to finding innovative solutions to support those living with diabetes. In 2013, while  exploring topics for an upcoming diabetes conference, I stumbled upon something truly remarkable – diabetes alert dog training groups in Finland.

The Finnish hypodog trainers´ presentation captivated everyone's attention at the conference, sparking a newfound interest in this unconventional yet popular approach to diabetes management.

Fast forward to 2021, after closely monitoring the progress of hypodog training in Estonia, we finally felt ready to the idea of having an alert dog to support our family.

Guided by an Estonian dog trainer, the Australian Labradoodle was recommended to us. After thorough research, it led us back to Finland, where we joined a puppy queue with bated excitement.

The news of Loki´ s birth in October 2021 filled us with joy, and we eagerly anticipated the day we would welcome this adorable bundle of fur into our lives.

At just 7 months old, Loki commenced his diabetes alert dog training journey. The training regimen comprised two fundamental pillars: behavior training and socialization, and the critical scent training. As the training progressed, we could see that Loki was more than just a student; he was a passionate learner with an astonishingly calm and easygoing demeanor.

Training Loki was a joyous experience – his enthusiasm for new tasks, especially those involving his remarkable sense of smell, was palpable. He quickly mastered the art of detecting low blood sugar levels and signaling with a gentle nose punch to the hand or leg. Loki was also trained to fetch a juice box from the kitchen drawer upon request (see the picture), offering an extra layer of assistance.

Yet, what truly sets Loki apart is his adaptability and ingenious problem-solving abilities. Recognizing that we couldn´´´´´´´´ t foresee every scenario, Lokis´´´´natural eagerness to help and his innate problem-solving acumen proved invaluable. When faced with the challenge of alerting us while his person with diabetes was sound asleep, Lokis determination had always led him to find a solution. He could sense low blood sugar levels even through closed doors, and he cleverly devised ways to capture our attention or gain access based on the situation at hand.

Lokis presence in our lives has been transformative. He is more than a loyal companion; he is a vigilant guardian who watches over our family, helping us navigate the intricacies of diabetes management with unwavering dedication.

Piret