Rotu

Australianlabradoodle


Vaikka rotua ei ole vielä virallisesti tunnustettu, se hurmaa ihmiset kauniilla ulkonäöllään ja iloisella, leppoisalla luonteeltaan.

Rotu on allergiaystävällinen, mutta ei täysin allergiavapaa. Monet allergiset ovat kuitenkin sietäneet ald:tä yllättävän hyvin. Voit lukea aiheesta lisää täältä:  https://www.australianlabradoodleyhdistys.fi/

Australianlabradoodle on iloinen, sosiaalinen ja älykäs rotu joka sopii moneen harrastukseen (mm. pelastus, agility, etsintä, jäljetys, vesipelastus, kaverikoira toiminta jne.).

Australiassa kaksi kokenutta kasvattajaa alkoivat 1990- luvun alussa myös kasvattaa labradoodeleita. He yhdistivät kaksi labradoodlea, sekä labradoodlen isonvillakoiran kanssa. He ottivat jalostukseen mukaan myös irlanninvesispanielin saadakseen rotuun suklaanruskean värin. Palauttaakseen noutajamaisen olemuksen, yhdistelmä risteytettiin kiharakarvaisen noutajan kanssa, mistä seurasi myös ongelmia. Jälkeläisillä oli naamassa lyhyempi karva, mikä oli halutulle yhdistelmäll epätoivottu ominaisuus. Rotuun lisättiin myöhemmin amerikancockerspanielia ja cockerspanielia pienemmän koon aikaan saamiseksi. Eri kokoiset kiharakarvaiset koirat tuli tunnetuiksi nimellä Australian Labradoodle. Rotu esiteltiin Yhdysvalloissa 1990-luvun lopulla, ja se tuli välittömästi hyvin suosituksi.

Australianlabradoodlen turkki vaatii säännöllistä hoitoa ! Perusteellinen harjaus vähintään kerran viikossa. Pesu ja trimmaus 4-6 viikon välein. Jotta turkki pysyisi takuttomana se tulisi kuivata pesun jälkeen koiraföönillä, (ns. turbofööni jalustalla). Pentua opetetaan seisomaan trimmauspöydällä jo pienenä. Trimmaajalla kannatta käydä tutustumassa jo muutaman kuukauden ikäisenä. Voit myös itse oppia trimmaamaan.

Järjestämme trimmauskursseja säännöllisest. 

1-2 viikon välein siistitään silmien välissä olevat karvat ja leikataan kynnet. 

Mikäli koiralla on paljon karvaa korvissa ne tulisi ainakin osittain nyppiä trimmauksen yhteydessä. 
 Meillä on myös trimmaamo.  

wondergrooming.fi 


Rotumääritelmä

Kotimaa : Australia

Alkuperäinen käyttö: Opaskoira

Nykyiset tehtävät: Seura- ja harrastuskoira. Opas/avustaja - ja terapiakoira

Luonne: Ystävällinen, lempeä, avoin, iloinen ja sosiaalinen.

Roturyhmä: Ei tunnustettu rotu.

Säkäkorkeus: Pieni: 35-42 cm

                        Keskikokoinen: 43-52 cm

                        Standardi: 53-63cm. 

Väri: Musta, hopeanharmaa, kerma, caramel, aprikoosi, punainen, suklaa, valkoinen, phantom ja parti

Turkki: Kaksi karvalaatua: fleece ja wool. Turkki on trimmattava ja vaatii säännöllistä pesua, kuivausta ja trimmausta.

Elinikä: 12-15 vuotta

Terveys: Samat sairaudet mahdollisia kuin alkuperäisroduillakin.

Koulutettavuus: Erinomainen

Toivottavat olosuhteet: Sopeutuu erilaisiin olosuhteisiin. Ei ulkokoiraksi. Sopii lapsiperheeseen ja ensimmäiseksi koiraksi.

Ald sopii myös hyvin vaativaankiin harrastukseen.

Alempana kerrotaan pelastuskoira Kofista.

Pelastuskoira Kofi

Aloitimme Kofin kanssa pelastuskoiraharrastuksen Kofin ollessa vajaan vuoden ikäinen. Kofi valmistuu pian pelastuskoiraksi, reilun neljän vuoden aktiivisen treenaamisen jälkeen. Pelastuskoiraharrastus on monipuolinen, vaativa ja aikaa vievä harrastus. Valmistuneet koirakot työskentelevät viranomaisten apuna kadonneita henkilöitä etsittäessä. Koiran on osattava työskennellä kaikenlaisissa sääolosuhteissa ja ympäristöissä. Koiran on oltava myös ihmisystävällinen, kuuliainen sekä motivoitunut nenätyöskentelyyn. Sinnikkyydestä ja oppimiskyvystäkin on iso hyöty. Australianlabradoodlen ominaisuudet sopivatkin hyvin pelastuskoiratoimintaan. 

Kofi on luonteeltaan kiltti, ystävällinen ja hyvin ihmisrakas, myös utelias ja avoin sekä miellyttämishaluinen. Kotona Kofista löytyy myös hauska sekä vauhdikas ja helposti innostuva puoli, treeneissä Kofi taas on hyvin korrekti ja keskittynyt. (Treenikaverit eivät meinaa millään uskoa, että Kofi osaa vetää kotona ihan päätöntä rallia tai kiihtyy nollasta sataan ihan hetkessä).

Kofi on hyvin seurallinen ja haluaa olla kaikessa mukana, tapahtumien keskipisteessä. Se asettuu mielellään pötköttämään ihan kylkeen, kun joku perheenjäsenistä oleskelee esimerkiksi sohvalla. Mutta osaa kyllä tarvittaessa olla yksinkin ja suhtautuu yksin kotiin jäämiseen tyynen rauhallisesti.